Loggia

Balkon en erker steken uit het gebouw, een loggia zit in het gebouw. De loggia is een binnen het gevelvlak liggende open ruimte op het gelijkvloers of op een verdieping. Ten tijde van de renaissance in Italië was de loggia meestal een open (vrijstaande) bogenhal op de begane grond (bijv. de Loggia dei Lanzi in Florentië) of de wandelgang (bogengalerij) van een openbaar gebouw.

Foto´s. Linksboven: Rome, Albergo dell´Orso, 14de eeuw, vroegrenaissance. Rechtsboven: Venetië, Ca´d´Oro, 15de eeuw, gotisch paleis, drie loggia´s boven elkaar. Onder: Praag, Ungelt, Granovský dům, 16de eeuw, renaissance.

De beroemde architekt Andrea Palladio ontwierp villa´s met driedelige loggia´s op de bovenverdieping, vanwaar men kon uitkijken op de omgeving. De loggia was/is a place with a view (een belvedere).

De loggia doet meestal dienst als een soort veranda: resperium (poosplaats), wintertuin, zomereetkamer. De eigenlijke veranda is een open (houten) hal buiten tegen een gebouw, aan voor- of achterzijde, ze kan met glas zijn gesloten.

Loggia (D), loggia (E), loggia (F), lodžie (CZ), loggia (It)

© Piet Schepens (2014-2021)