Belvedere

J. Plečnik, Klein belvedere

Foto: Belvedere, Praagse Burcht, Zuidertuinen, Malý belvedér, arch. J. Plečník, 1925-27. Uitzicht over het oude Praag.

Een belvedere (It. “mooi uitzicht”) is de naam voor een plek of een gebouw vanwaar men een mooi uitzicht heeft op landschap of stad. Een belvedere kan vele architekturale vormen hebben: paviljoentjes, gloriettes, torentjes, loggia´s, koepels, dakpaviljoenen, dakkapellen, terrassen, trappen enz. De architektuur is benadrukt vorm gegeven als uitzichtplek m.a.w. men herkent aan de vorm dat het gaat om een struktuur vanwaar men een mooi uitzicht heeft. Zo bijvoorbeeld het Plecnikterras in de Praagse Hertengracht (Jelení Příkop). Soms krijgt een gebouw de naam Belvedere omwille van het uitzicht op de omgeving. Heet een plek of gebouw Bellaria dan is daar “goede lucht”.

Foto´s v.l.n.r.: Praag-Zbraslav, Lesopark, houten belvedere vanwaar uitzicht over de Moldauvallei; Labská stráň, (boven de Elbe bij de grens met Saksen), op 130 m hoge rots uitzichtterras Belvedér, aangelegd 1701-11.

In de V.S.A. treft men op vele plaatsen, vooral aan de oostkust, huizen aan met een widow´s walk (roofwalk). Het is een uitzichtterras en de naam is ontleend aan de romantische 19de eeuwse mythe dat vrouwen van scheepslui vanop het dakterras uitkeken over de oceaan naar het schip dat de man zou thuisbrengen, maar die zou nooit meer komen. Een dakpaviljoentje als uitkijkplaats heet er een widow´s watch.

Widow´s Walk

V.S.A., Maine, Widow´s walk en widow´s watch in een geheel (Foto: Tom Seymour)

Belvedere (D), belvedere (E), belle vue, belvédère (F), belveder, belvedér, vyhlídka (CZ)

© Piet Schepens (2015-2021)