De Rolling Stones en de Praagse Burcht

In juni 1994 had Patrick Woodroffe (lighting designer en creative director van de live optredens van de Rolling Stones) in opdracht van de erfgoedstichting van prins Charles of Wales, die toen in Praag te gast was, enkele representatieve zalen van de Praagse Burcht een weekend lang van speciale verlichting voorzien. Václav Havel vroeg Woodroffe toen of hij geen aangepaste permanente verlichting kon installeren. Immers de Spaanse Zaal bijvoorbeeld werd gebruikt als koncertzaal en de verlichting daar bestond uit grote vergulde lusters en wandverlichting met vele gloeilampjes en de lichtsterkte kon niet worden geregeld, het was aan of uit.

 Rolling Stones Spaanse zaalFoto: De Spaanse Zaal in de Praagse Burcht. De Rolling Stones hebben hier een steentje bijgedragen.

In 1995 ontwierp en installeerde Woodroffe, die in Praag moest zijn voor de installatie van de lichtshow voor het Rolling Stones koncert op 5 augustus, nieuwe zeer geraffineerde verlichtingsregeling in vier grote zalen w.o. de Spaanse Zaal. De Rolling Stones betaalden het materiaal (afgerond 20.000 Britse pond), de installatie duurde drie weken en Patrick Woodroffe deed dit gratis. “Het was fantastisch werk”, zei hij, “ik had voordien nooit een zaal met 2000 gloeilampen gezien. Tijdens koncerten van de Rolling Stones werk ik met een verlichting bestaande uit zowat 500 lampen.” Op 6 augustus 1995, de dag na hun legendarisch koncert (met 120.000 koncertgangers) in het reusachtige Praagse Strahov Stadion, overhandigden de Stones en Woodroffe in de Spaanse zaal de afstandsbediening voor de verlichting aan president Havel en gaven een demonstratie. (Zie video en foto´s) Op het apparaatje stond (staat) het logo van de Rolling Stones, de uitgestoken rode tong.

Foto´s: De overhandiging van de afstandsbediening op 6 augustus 1995,
links Patrick Woodroffe, de Stones en Václav Havel, rechts Woodroffe

Video: http://euscreen.eu/item.html?id=EUS_C66F845A7F79465997CA23C19C66B52A.
In juli 2015 zei me een Tsjechische, die al vele jaren in Vlaanderen woont, dat ze enkele dagen voordien op de Vlaamse radio een gids had horen beweren dat de nachtverlichting van de Praagse Burcht betaald was door de Rolling Stones. Ze vroeg me of ik dat kon bevestigen, ze had daar nooit over gehoord. Ik ook niet en deze kwakkel (*) heeft me tot onderzoek aangespoord, wat de bovenstaande bevindingen  heeft opgeleverd.
Rolling Stones - Praagse Burcht nachtverlichting

 Foto: De nachtverlichting van de Praagse Burcht is niet betaald door de Rolling Stones!

© Pieter Schepens (2017-2021)

(*) Vlaams voor verzinsel