Een 19de eeuwse grafsteen in Praag met een uniek Nederlands inschrift

Fondsenwerving – Renovatie van een 19de eeuwse grafsteen in Praag met een uniek Nederlands inschrift

olsany-swerts-detail-03
Foto: Praag, Olšany begraafplaatsen, graf III 10/52 van Walter Swerts (eigen foto)
Op de grote Olšany begraafplaats in Praag staat op het graf van Walter Swerts (Antwerpen 1855 – Praag 1876) een unieke grafsteen met Nederlands inschrift. Die steen moet worden gerenoveerd en daarvoor doen we een beroep op uw financiële steun.
Walter was de tweede zoon van kunstschilder Jan Swerts. In 1876 bezocht hij als 21-jarige student uit Antwerpen zijn ouders in Praag en overleed er onverwacht. Hij werd begraven op de Olšany begraafplaats (graf III 10/52). Op de grafsteen staat een in Praag (in heel Tsjechië?) uniek Nederlandstalig grafschrift, dat eindigt met “Hy ruste zacht in vreemde aarde”.
Vader Jan Swerts (1820-1879) heeft samen met Godfried Guffens in de periode 1850-1874 in Vlaanderen talrijke muurschilderingen gerealiseerd waaronder in Sint-Niklaas (Mariakerk, 1855-70), Antwerpen (Handelsbeurs, 1855-58, vernield), Antwerpen (Sint-Joriskerk, 1859-70), Ieper (Lakenhalle, Schepenzaal, 1861-69, vernield) en Kortrijk (Stadhuis, Schepenzaal, 1873-75). Swerts en Guffens waren gevierde schilders, ook in Nederland, en de belang¬rijkste vertegenwoordigers van de Nazareners in België. Van 1874 tot aan zijn dood was Jan Swerts direkteur van de Praagse Kunstakademie (Akademie výtvarných umění of kortweg AVU). Leerlingen van hem waren o.a. Jakub Schikaneder, Mikoláš Aleš, Felix Jenewein, Vojtěch Bartoněk, František Ženíšek en Bohumír Roubalík. Jan Swerts ontwierp de fresko´s en het glasraam in de Sint-Annakapel van de Praagse Sint-Vituskathedraal. Het werd zijn laatste grote monumentale werk. Tijdens het schilderen van die fresko´s eind 1878 werd hij zwaar ziek (vermoedelijk een longontsteking). Jan Swerts hoopte in Marienbad (Mariánské Lázně) te genezen, maar hij overleed er op 58-jarige leeftijd op 11 augustus 1879.

De grafsteen

Breedte 85 cm, hoogte 61 cm, dikte 6,5 cm. De granieten grafsteen is van zeer hoge kwaliteit. Het inschrift is na 139 jaar nog steeds goed leesbaar.
† / hier ligt begraven / WALTER SWERTS / geboren in Antwerpen / den 14 januari 1855 / gestorven gedurend een bezoek / aan zyne ouders in praag / den 21 september 1876. / hy ruste zacht in vreemde aarde.

Renovatie van de grafsteen

De grafsteen vertoont sporen van erosie. Hij moet worden gereinigd, gerenoveerd (bijwerken en vernieuwen van aangetaste delen, dichten van gaten, duurzame behandeling van de steen), rechtgezet en verankerd. Hiervoor is geld nodig en De Lantaarn doet een beroep op u om een financiële bijdrage te leveren. Met rapportering, fotodokumentatie, port- en bankkosten kost de renovatie 54.385 CZK of 2090 EUR.

 

U kunt uw bijdrage storten op een van deze bankrekeningen:

– in Tsjechië (CZK): Eva Giese: 184052840/0300 (ČSOB)
– in Vlaanderen (EUR): Bart Van Bambost: BE91 4480 7516 3176
– in Nederland (EUR): Sjoukje Robben – van Gils: NL14 ABNA 0585 1281 70
Vermeld bij betaling: SWERTS, uw naam, uw volledig adres en uw e-mailadres. We houden u dan verder op de hoogte van de renovatie. Uw naam zal worden vermeld op onze Facebookpagina tenzij u anders wilt.
Meer over Jan Swerts:
  • SCHEPENS, Piet, Hij ruste zacht in vreemde aarde. De Antwerpse schilder Jan Swerts in Praag, in NE-BE. Vereniging voor Nederlandse en Vlaamse cultuur, jaarboek 2013, p. 13-18.
  • SCHEPENS, Piet, Budiž mu cizí země lehká. Antverpský malíř Jan Swerts v Praze, v NE-BE. Společnost pro nizozemskou a vlámskou kulturu, ročenka 2013, s. 8-12.
  • THIJM, Alberdinck J.A., De muurschilderingen van G. Guffens en J. Swerts besproken ter gelegenheid der tentoonstelling hunner kartons in de Kon. Akademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam, Amsterdam, 1861.
Meer informatie? Stuur ons een mailtje: delantaarn.cz@gmail.com
Bestuursleden:
Eva Giese, Sylva Alderliestenová, Markéta Kluková, Sjoukje Robben – van Gils, Joris Van Avermaet, Bart Van Bambost, Piet Schepens

Een gedachte over “Een 19de eeuwse grafsteen in Praag met een uniek Nederlands inschrift

Reacties zijn gesloten.